Recept

Voor mij is dit een echte zomerfavoriet, bómvol groenten! Op vakantie op Sicilië ontdekte ik op de eerste dag dit gerecht en ik denk dat ik het daarna zeker nog vijf keer gegeten heb. Elke keer smaakte het anders en dat inspireerde me om er mijn eigen versie van te maken.

Op Sicilië gebruiken ze gezouten ricotta in de pasta alla Norma. Deze originele Siciliaanse ricotta is iets harder dan de ricotta die je bij ons in de supermarkt kunt krijgen. Door in dit recept de ricotta te bakken met wat zout en peper komt de smaak aardig in de buurt van hoe het op Sicilië gemaakt wordt.

Benodigdheden (4 porties)

2 flinke aubergines
250 gram ricotta
3 teentjes knoflook
2x 400 gram tomaten in blik
1 el. gedroogde oregano
200 gram volkoren pasta (of courgetti – zie variatietip)
olijfolie
zout en peper
enkele blaadjes verse basilicum

Bereidingswijze

  1. Snijd de aubergines over de lengte in lange plakken, bestrooi ruim met zout en laat in een vergiet ongeveer 45 minuten uitlekken. (Zet de plakken rechtop tegen de rand van het vergiet, dan kan het vocht goed weg lopen. Op deze manier krijg je straks heerlijk zachte aubergine in je saus).
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de ricotta over een kleine ovenschaal, bestrooi met zout en peper en bak ongeveer 30-40 minuten.
  3. Dep met keukenpapier het vocht en het zout van de aubergineplakken en snijd de plakken in kleinere stukken. Bak de auberginestukjes met een beetje olijfolie (in totaal 2 eetlepels) in een grote koekenpan bruin en gaar.
  4. Fruit ondertussen in een andere pan de knoflook zachtjes in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de tomaten en oregano toe en verhit tot het gaat pruttelen, zet dan het vuur lager. Voeg zodra de aubergineplakjes gebakken zijn deze toe aan de tomatensaus en laat minimaal 10-15 minuten pruttelen op laag vuur.
  5. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Serveer de pasta met de rode saus en de ricotta en bestrooi met verse basilicum.

Variatietip: Voor een low carb variant kun je in plaats van pasta courgetti nemen: met een spiralizer maak je makkelijk slierten van courgette of koop kant en klare courgetti. Roerbak de courgette slierten even kort in wat olijfolie en serveer de courgetti met de saus, de ricotta en verse basilicum.

Voedingswaarden per portie

Kcal 450

Koolhydraten 45 gram

Vetten 20 gram

Eiwitten 16 gram

Leonneke heeft zo’n 12 jaar diabetes. Ze kookt het liefst vers en gezond. Ze is een echte foodie en zit in een eetclubje met vriendinnen. Volgens haar vriend is ze een ware keukenprinses! Volg Leonneke op Instagram.

Klik hier voor meer verantwoorde recepten van Anne of Leonneke!

Leave a comment