Nasi

Nasi, voor velen vast een gerecht dat met enige regelmaat voorbijkomt. Hoe ik het ken en ik denk de meesten, bestaat het voornamelijk uit rijst, vlees en een wat groenten. Oftewel vooral veel koolhydraten. Hierdoor heb ik eigenlijk heel lang geen nasi meer gegeten. Totdat ik een half geleden, met een vriendin die in verband met haar gezondheid een bepaald dieet volgt, een variant op onderstaat gerecht at en we concludeerden dat wíj gewoon nasi aan het eten waren. Sindsdien eet ik weer met veel plezier nasi, terwijl ik maar rond de 30 gram koolhydraten eet en vooral heel veel lekkere groenten. Tijd om dit recept met jullie te delen dus.

Benodigdheden (4 personen)

Voor de nasi

 • 120 gram zilvervliesrijst
 • 200 gram witte kool
 • 200 gram tauge
 • 250 gram sperziebonen
 • 1 prei
 • 1 paprika
 • 1 courgette
 • 4 eieren
 • pinda’s
 • peper en zout
 • oosterse kip kruiden (Euroma)
 • olijfolie
 • optioneel: 400 gram kip (voor de niet-vegetarische variant)

Voor de pindasaus

 • 3 eetlepels pindakaas
 • 100 ml amandelmelk
Bereidingswijze

Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking. Dop de boontjes, halveer en kook ze circa 10 minuten, om later aan het geheel toe te voegen. Snijd de courgette in plakjes, de prei in ringen en de paprika in stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een wokpan en voeg als eerste de prei toe. Wok vervolgens de witte kool en de courgette mee. Breek ondertussen vier eieren boven een koekenpan, breng op smaak met kruiden en roerbak de eieren. Voeg aan de wokpan de taugé en paprika toe en roerbak mee. Als laatste voeg je de gekookte boontjes toe en roerbakeieren. Breng het geheel op smaak met de oosterse kip kruiden en peper en zout.

Voor de pindasaus verwarm je 100 milliliter (amandel)melk in een pannetje en voeg je circa 3 eetlepels pindakaas toe. Voor meer smaak kan je eventueel nog wat kruiden toevoegen.

Roer de rijst en de groenen door elkaar en serveer de nasi met de pindasaus. Eetsmakelijk!

Tip 1: mocht je een partner/familie hebben die meer rijst eet. Ik kook de rijst voor mij en mijn vriend altijd apart van elkaar. Zo kom ik mooi rond de 30 koolhydraten uit en heeft hij gewoon een normaal portie rijst.

Tip 2: deze nasi is een vegetarische, mocht er graag vlees door willen, je kan er heel goed kip aan toevoegen, gekruid met de oosterse kip kruiden. Wanneer je er een low carb gerecht van wil maken kan je de nasi vervangen door bloemkool rijst, wat ook zeker een aanrader is!

Voedingswaarden per portie

Calorieën

412

Koolhydraten

30

Vetten

20

Eiwitten

19

Chronisch Genieten

Anne heeft al 19 jaar diabetes en staat graag in de keuken. Ze eet volgens een verantwoord voedingspatroon, is graag buiten in de natuur en sport graag. Volg Anne op Instagram.

Leave a comment